Miután a kormány bejelentette, hogy felfüggeszti az új lakossági napelemes rendszerek hálózatba való visszatáplálásának lehetőségét, de október 31.-ig lehetőség van az igénybejelentést megtenni az aktuális szaldó elszámolásos konstrukcióra, szabályos roham indult a lakosság körében, néhány nap alatt több mint 70.000 új igénybejelentés érkezett be.

Október 11.-i kormányinfón Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, változásra kell számítaniuk azoknak, akik lakossági napelemet szeretnének telepíteni. Akik a jövőben napelemet telepítenek, csak saját háztartásban használhatják majd fel a megtermelt energiát, cserébe lényegesen egyszerűbb lesz a telepítési folyamat.

Aki viszont október 31. előtt megteszi az igénybejelentését napelemes rendszerre, jogosult lesz a „régi szabályok” szerinti szaldó elszámolásos konstrukcióra.

A hír hallatán extrém nagy érdeklődés indult a napelemek iránt, aki eddig halogatta a döntését is rákényszerült hogy eldöntse: nem halogat tovább, belevág a beruházásba, és lényegesen kedvezőbb elszámolással, lényegesen rövidebb megtérülési idővel telepít napelemet, vagy vár a döntésével, és egy sokkal kedvezőtleneb konstrukciót vesz igénybe.

Az eredmény? Több mint 70.000 új igénybejelentés néhány nap alatt, amely sokszorosa az átlagosan 1 hónapban beérkező igényeknek.

Egyelőre nyitott kérdés maradt az, mi lesz ezután, mikorra zajlik le akkora hálózatfejlesztés, hogy ismét engedélyezzék a betáplálás lehetőségét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük