Európában, és az egész világon drasztikus emelkedésnek indultak az energiaárak. Egyre nagyobb teret hódít a napenergia használata. Ha az ember körülnéz, egyre több napelemes rendszert lát a tetőkön, úgy a családi házak, mint a telephelyek / munkahelyek tekintetében. Néhány évvel ezelőtt még azt lehetett hallani legtöbb esetben a lakosság véleményét tekintve, hogy a napelem rendszer drága, nem térül meg, nincs igazán szükség rá. Az elmúlt időszak azonban jelentősen átfogalmazta a közvéleményt.

Ma már rengetegen gondolkodnak a megújuló energiák használatában, teret nyert a legmagasabb energetikai besorolású ingatlanok építése, vásárlása, és a napelemek használata. Ebben természetesen közrejátszik az állami oldalról való jelentős támogatás (akár 100% támogatás is elérhető, vagy cégeknek 90%), az energiaárak elszabadulásából fakadó bizonytalanság, illetve a kedvezményes hitel lehetőségek is.

Jelen cikkünkben a napelemes rendszerek (lakossági) finanszírozásának lehetőségeit járjuk körbe, pro-kontra.

Önerőből

Szerencsére több lehetőségünk van a rendszerünk finanszírozására, függően anyagi helyzetünktől, és élethelyzetünktől.

Sokan abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy rendelkezésükre áll annyi likvid tőke, hogy 100% önerőből, külső finanszírozás nélkül megvalósítsák ezen elképzeléseiket. Ennek lényeges előnye, hogy gyorsan lehetséges haladni a telepítési folyamatokkal, nem kell várni pályázat elbírálásra, hitel folyósításra, vagy bármi egyéb lassító tényezőre, ami lássuk be, jelen ingatag makrogazdasági környezetben, recessziós időszakban, napról napra emelkedő árak mellett jelentős költségmegtakarítás lehet. Sokaknak mégsem a 100% önerőből történő telepítést javasoljuk. Az alábbi gondolatokat érdemes fontolóra venni:

Személyi kölcsönből

Ez az egyik talán legegyszerűbben és leggyorsabban megigényelhető hitelforma, aminek egyik nagyon nagy pozitívuma, hogy teljesen szabad felhasználású, így akár leendő napelem rendszerünk telepítésével járó költségeinket is tudjuk fedezni. Ha nagyon gyorsan van szükségünk nagyobb összegre, ezt akár 1 nap alatt is folyósítja a bank. Hátránya azonban, hogy ezen hitelformának jellemzően magasabb a kamata, mint a jelzálog típusú hiteleknek (ezekről még később írunk bővebben), ez pedig nem biztos hogy mindenkinek kifizetődő. Továbbá, mivel itt a hitel fedezete a felvevő havi jövedelme, a bankok is szigorúbban nézik a bírálatkor a jövedelem és a hitel törlesztőrészletének arányát, plusz egyéb más tényezőt is, ami a felvételt meggátolhatja.

Jelzáloghitelből

Lehetőségünk van hosszabb távú perspektívában is gondolkodni, elvégre a rendszer megtérülése is hosszabb időhorizontra tehető. A személyi kölcsönöket 7-8 évnél nagyobb távra nem igazán lehetséges igényelni, viszont a szabad felhasználású jelzáloghitelek akár 25- 30 évre is igényelhetők, és jelentősen mérsékeltebb kamatokkal történhet a finanszírozás (átlagosan 4-7%), akár 10-15-20 éves kamatperiódussal, így lehetőségünk van relatív alacsony havi törlesztőrészletet fizetni.

Hátrányok:

Amit érdemes átgondolni, hogy amennyiben egy teljeskörű korszerűsítés kerül megvalósításra belőle, az jelentősen növeli az ingatlan forgalmi értékét is, így adott esetben magasabb áron értékesíthető az ingatlan, sok esetben jelentősen magasabb árnövekménnyel, mint amennyibe a korszerűsítés került.

Napelemes pályázatból való 100% finanszírozás

2022 egyik legfontosabb támogatása a lakossági fronton, a 100%-os pályázat, amelyet az átlagnál alacsonyabb jövedelmű háztartások vehetnek igénybe. A kezdeményezés több módosításon esett át az elmúlt időszakban, a legfontosabb tudnivalókról, és információkról itt írtunk.

Otthonfelújítási támogatás

2021. júliusában került ezen támogatási forma bevezetésre, amit a kormány a gyermeket nevelő családoknak szánt. Lakásfelújításra, valamint korszerűsítésre lehet igénybe venni.

Lényege, hogy az állam a teljes felújítási költségnek a felét, de legfeljebb 3 millió Ft-ot visszatérít és így a felújításunk 50%-kal kevesebbe kerül.

Fontos tudni, hogy már csak idén, vagyis 2022. december 31-ig lehet ezt a támogatást kihasználni.

 Hátránya, hogy a felújítási költséget előre meg kell finanszíroznia a családnak, így az összegnek vagy önerőből, vagy valamilyen kölcsön formájából, de meg kell lennie a felújítás kezdetén. Ilyen kölcsönre ideális választás lehet az államilag támogatott otthonfelújítási hitel, ami egy fix 3%-os kamatozású hitelforma és az állam ezen támogatás mellé kínálja fel a családoknak, azonban megkötés, hogy a visszaigényelt összeget kötelező beletörleszteni a tőketartozásba.

Furcsán hangzik, de ezen 50%-os támogatás néhány élethelyzetben jobban is megérheti, mint a 100%-os támogatás, például, ha valaki jóval nagyobb rendszerben gondolkodik, mint a 100%-os támogatással megfinanszírozható rendszer. Így nem az történik, hogy 5kW rendszert teljes egészében finanszírozunk pályázatból, a másik mondjuk 10kW-ot önerőből, hanem a teljes tervezett 15kW rendszert 50% támogatással.

Napelemet szeretnél, de még nem vagy teljesen tisztában a folyamatokkal, lépésekkel, árakkal? Szakmai vagy finanszírozással kapcsolatos kérdésed merült fel? Jelentkezz be díjmentes, és kötelezettségmentes konzultációnkra, és szakértő kollégánk megválaszolja kérdéseid!