Még jelenleg is tart a jogosultsági feltételek ellenőrzése után „a rekord mennyiségű pályázati kérelem értékelése, a hiánypótlások feldolgozása és ellenőrzése”, így még várnia kell az érintett pályázóknak a konkrét támogatói döntésre – gyakorlatilag ezt írta a Portfolio megkeresésére a Technológiai és Ipari Minisztérium Kommunikációs Főosztálya.

Miután számos olvasói levelet kaptunk, amelyek mind azt firtatták, hogy a jogosultsági feltételekről szóló visszaigazolás után mikor lesz végre döntés a lakossági napelemes és fűtéskorszerűsítési (RRF) pályázatban, megkerestük a pályázatban illetékes Technológiai és Ipari Minisztériumot az alábbi kérdéseinkkel, hogy küldjenek választ, amennyiben módjukban áll:

A kérdésekre a Technológiai és Ipari Minisztérium Kommunikációs Főosztálya az alábbi választ küldte:

„A kormány célja, hogy tovább erősítse a magyar háztartások energiabiztonságát és a lakossági napelemek elterjedésének támogatásával hozzájáruljon a klímavédelmi célkitűzésekhez. A tavaly decemberben elindított lakossági pályázat segítségével a háztartások környezetszennyező fűtési rendszereiket megújuló energiaforráson alapuló, korszerű és környezetkímélő megoldásokkal válthatják ki. A családok így saját maguk termelhetnek olcsó áramot, tovább erősítve a rezsicsökkentés eredményeit.

A kiírást példátlan érdeklődés kísérte, több mint 40 ezer kérelem érkezett. Az első ütem keretének megemelésével lehetővé tettük, hogy mindenki, aki a benyújtott pályázata alapján jogosult a támogatásra, az kaphasson támogatást. A jogosultsági feltételek ellenőrzését követően jelenleg is tart a rekord mennyiségű pályázati kérelem értékelése, a hiánypótlások feldolgozása és ellenőrzése. A megvalósítási határidők a felhívásban foglaltaknak megfelelően, a támogatói okiratok hatálybalépésétől érvényesek.”

PORTFOLIO VÉLEMÉNY

A fentiek alapján tehát egyelőre várnia kell az érintett pályázóknak, akik egy része már bizonyára megkapta a jogosultsági szűrés alapján a pozitív, esetleg elutasító választ, de azóta számukra látszólag nem történt semmi. Zajlik ugyanis továbbra is a pályázatok tartalmi kiértékelése és ezután fogja látni a döntéshozó, hogy kinek pontosan mennyi támogatást tud felkínálni. Ezután értesítik majd ki a nyerteseket és utána dől el, hogy a fent említett problémára (elszálló árak miatt előálló önerő-probléma) ki hogyan reagál, mennyien kötik majd meg ténylegesen a szerződést, és így mennyi szabad keret marad az őszre ígért második pályázati fordulóra.

Forrás: portfolio.hu