Az energiatakarékosság az egyik legfontosabb jövőbeli célkitűzés, az Uniós irányelvek alapján a bruttó energiafogyasztást tekintve a megújuló energiaforrások részarányának el kell érnie a 13%-ot. A magas energiafelhasználás mind környezeti, mind gazdasági szempontból hátrányt okoz mindenkinek, többek között a hazai vállalatok is nehezebb piaci helyzetbe kerülnek. Az energetikai hatékonyság fokozása egyszerre támogatja a környezettudatos gazdasági versenyképesség erősítését, a környezet terhelésének enyhítését és a vállalkozások rezsiköltség terheinek csökkentését.

Az “Energiahatékonyság növelését célzó épületenergetikai fejlesztések támogatása a KKV-k részére (GINOP – 4.1.5-22)” pályázat a mikro-, kis- és középvállalkozások számára nyújt támogatást az energiahatékonyság javítását szolgáló tevékenységekre. Ezáltal a DD besorolás alatt 2 szint, efelett vagy DD besorolás esetén opcionálisan legalább 1 szint javulás érhető el a fejlesztendő épületek energetikai minőségi szerinti besorolásában.

Kik igényelhetik a támogatást?

A GINOP – 4.1.5-22 felhívásra olyan mikro-, kis- és középvállalkozások pályázhatnak, amelyek:

A támogatási kérelem egy megvalósítási helyszínen (akár több külön helyrajzi számon található ugyanazon telephelyen) található 1 db külön álló épület és/vagy épületcsoport energetikai fejlesztésére irányulhat.

 Olyan épületek korszerűsítéséhez nyújtható támogatás, amelynek

A támogatás jellege, mértéke

A GINOP – 4.1.5-22 pályázatban az igényelhető támogatás összege: minimum 75 millió Ft és maximum 500 millió Ft. A támogatás az opcionális vállalások számától függően vissza nem térítendő támogatássá alakul!

A pályázónak legalább a projekt összköltségének az igényelt támogatási összeggel csökkentett részét kitevő önerővel kell rendelkeznie. Az önerő saját forrásból és egyéb támogatásból (pl. támogatott hitelből) is állhat.

Várhatóan 24 – 160 db kérelem kerül támogatásra.

A GINOP – 4.1.5-22 pályázatban támogatható tevékenységek

Önállóan támogatható tevékenységek:

Önállóan nem támogatható tevékenységek:

Nem támogatható tevékenységek

A fenti pontban meghatározott tevékenységeken kívül a GINOP – 4.1.5-22 pályázatban más tevékenység nem támogatható, különösen az alábbiak:

Kizáró okok

A pályázat keretében nem nyújthat be támogatási kérelmet többek között az az igénylő, aki:

A pályázat benyújtásának határideje

A támogatási kérelmet várhatóan 2022. május 11. és 2022. június 10. között lehet benyújtani.

Érdekelné a pályázat? A leírtak alapján aktuálisnak tűnik? Kérjen tőlünk visszahívást!

(Forrás: palyaz.hu)