A kormány nemrég bejelentette, hogy megemeli a lakossági napelemes pályázat első ütemének keretösszegét, így mindenki megkapja a támogatást, aki jogosult rá és megfelel a feltételeknek!

A bejelentésről bővebben itt olvashatsz:

https://kormany.hu/hirek/meg-tobb-magyar-csalad-kaphat-tamogatast-a-napelemes-palyazaton

Frissítés a pályázatról , pályázati felhívás egyebek pedig itt találhatóak: napelem.palyazat.gov.hu 

A 100%-ban vissza nem térítendő támogatás esetén nincs szükség önerőre. 2,9 – 11,3 millió Ft támogatás vehető fel, aminek a minimum összege 500.000 Ft, a maximum pedig 11,3 millió Ft.

A 100%-os pályázati támogatással ingyen telepíthet napelemes rendszert, hőszivattyús rendszert, valamint nyílászáróit is ki cserélheti.

Mire is lehet pályázni? 

1: csak napelemre, azaz tetőszerkezetre helyezett saját fogyasztás kiváltást célzó napelemes rendszer telítésére, ahol a napelempanelek összesített névleges beépített teljesítménye nem haladhatja meg az 5 kWp-ot. bruttó 2,9 millió Ft

2: valamint ez egy bonyolultabb koncepció, napelemes rendszer, fűtési rendszer elektrifikálásra hőszivattyúval, villamosenergia tároló beépítésére, és nyílászáró cserére – együttesen! Ez nagyon fontos! – bruttó 11,3 millió Ft

2.1. napelem panelek összesített névleges beépített teljesítménye nem haladhatja meg az 5 kWp-ot

2.2. napelemes rendszerhez kapcsolódó akkumulátor tárolókapacitása nem haladhatja meg a 14 kWh-t

2.3. meglévő fűtési rendszer kiváltása, új s energiahatékony, legfeljebb 12 kW fűtési teljesítményű levegő-levegő, vagy levegő-víz hőszivattyú beépítése

2.4 fűtött és fűtetlen tereket elválasztó nyílászáró szerkezetek cseréje (ablakok, ajtók)

Az első beruházás esetén 14 hónapon belül kell megvalósítani a beruházást, a második esetén 18 hónap.

Kik is pályázhatnak?

Akik az országos áltagjövedelemnél alacsonyabb jövedelemmel rendelkeznek!

A támogatásban azok a természetes személyek részesülhetnek,  az országos átlagjövedelemnél alacsonyabb jövedelemmel rendelkeznek, tehát a beruházással érintett ingatlan 2021. augusztus 30–i állapot szerinti, természetes személy tulajdonosai közül, a 2020. évben jövedelemmel rendelkezők 2020. évi, a személyi jövedelemadó bevallás szerinti összevont jövedelmének egy főre jutó összege 0 forint és 4.850.000 forint közé esik.

Egy 4 tagú család esetén, ahol a 2 szülő a tulajdonos, és ők 2020-ban rendelkeztek jövedelemmel is, ez azt jelenti, hogy ha a szülők összesen 8.000.000 Ft-ot kerestek a 2020-as adóbevallásuk alapján, akkor a család egy főre jutó jövedelme 8.000.000 / 2  =  4.000.000 Ft volt, ami 4.850.000 Ft alatt van, így a család megfelel a támogatásnak.

A jövedelemmel nem rendelkező, vagy az ingatlanban tulajdonjoggal nem bíró személyek nem vehetőek figyelembe. A nyugdíj jövedelemnek minősül.

A képlet, amellyel számolni érdemes:

beruházással érintett ingatlanban 2021. augusztus 30.-i állapot szerinti
tulajdonos személyek 2020. évi, a személyi jövedelemadó bevallás szerinti
összevont jövedelme /
beruházással érintett ingatlanban 2021. augusztus 30.-i állapot szerinti
tulajdonos és 2020-ban jövedelemmel rendelkező személyek száma (jövedelemmel nem rendelkező, eltartott személyek nem vehetőek figyelembe) < = 4.850.000

Feltételek a pályázóra:

1: nagykorú természetes személy

2: Az érintett ingatlanban (rész)tulajdonjoggal rendelkezik

3: megfelel a jövedelmi feltételeknek

4: állandó lakcímmel rendelkezik az érintett ingatlaban

5: nincs 60 napot meghaladó adó- vagy adók módjára behajtható köztartozása

Ingatlanra vonatkozó feltételek: 

Olyan lakott, amely a pályázó (rész)tulajdonában álló, egyedi fűtési rendszerrel rendelkező ingatlanokra lehet támogatást igényelni amelyek az alábbiak részébe lehet sorolni: 

1: családi ház

2: használati megállapodással rendelkező, osztatlan közös tulajdonban lévő lakóház (ikerház, sorház) elkülöníthető, jogilag és energetikai szempontból önálló egységet képező épületére / épületrészére

3:legfeljebb 6 lakásos társasházi, illetve szövetkezeti ingatlanok részét képező épületrészre / lakásra (amennyiben a beruházás fizikailag megvalósítható, illetve ahhoz a tulajdonostársak a lakóközösség tulajdoni arányában kifejezett minimum 51%-a írásos nyilatkozattal hozzájárult)

Fontos megjegyezni hogy az ingatlan olyan műszaki állapotba álljon, hogy egyéb beavatkozás nélkül is alkalmas legyen a beruházás fogadására.

Valamint perfeljegyzéssel, vagy végrehajtási joggal terhelt ingatlanokra nem igényelhető a támogatás.